Biografie Marcel Mentink

Van profvoetballer naar beeldhouwer. Een grotere carrièreswitch kun je je haast niet indenken. En toch maakte Haaksbergenaar Marcel Mentink hem. De (semi-)prof, die van 1978 tot 1983, samen met spelers als Ab Gritter, Manuel Sanches Torres en Fred Rutten in het team van FC Twente speelde en van 1987 tot 1989 uitkwam voor Heracles, verruilde uiteindelijk zijn voetbalschoenen voor de hamer en beitel.
Uiteraard gebeurde dit allemaal niet op een dag. In de jaren dat Mentink in het Twente-elftal stond, had hij ook nog een parttime-baan in de metaal, die hij na zijn voetbalcarrière voortzette.

In 1994 stapte hij over naar de groenvoorziening en werkte hij op het terrein van de Universiteit Twente. Daar was het dat hij voor het eerst in contact kwam met de beeldhouwkunst. Op het universiteitsterrein werd een expositie gehouden van serpentijnbeelden van kunstenaars uit Zimbabwe en Marcel Mentink voelde zich hierdoor zo aangesproken dat hij contact zocht met de kunstenaars. Zij gaven hem wat afvalstukjes mee om zelf thuis aan de slag te gaan. Het eerste resultaat was een kikker, die zulke enthousiaste reacties van de kunstenaars uit Zimbabwe opriep, dat Marcel besloot door te gaan. Om zijn technieken te verbeteren volgde hij een workshop steenbewerken.

In de loop der jaren ontwikkelde Mentink een geheel eigen stijl. Deze werd mede beïnvloed door zijn achterbuurman, de te vroeg overleden kunstschilder Jan te Wierik, die hem aanspoorde om abstracte vormen te gaan maken. Hoewel het merendeel van Mentinks beelden non-figuratief is, weerspiegelen ze wel zijn interesses in onderwerpen als de natuur, het vrouwenlichaam en het gezin. Zijn echtgenote Birgit en zijn drie kinderen en drie kleinkinderen vormen voor Marcel Mentink dan ook een onuitputtelijke bron van inspiratie.

De serpentijnbeelden van Marcel Mentink worden veelal gekenmerkt door een strakke vormgeving en een zijdezachte afwerking, waardoor de structuur van het materiaal extra tot z’n recht komt.
In de afgelopen jaren was Mentinks werk al op vele plaatsen te zien, onder andere in het Proggiehoes Beckum, in galerie De Graanzolder en bij KunstTeLintelo in Haaksbergen. Daarnaast toonde hij beelden tijdens de Beeldentuinroute Haaksbergen en werkte hij mee aan kunstmarkten en fairs in de regio en daarbuiten.